me & you...

"coretan semalam, hari ini & esok untuk kenangan masa depan"

Thursday, September 20, 2012

amalan doa ketika hendak bersalin

Mmm..hr nie rs lm lak nak tggu kul 5.30..mayb dh biasa 2 hari boss xde, sunyi jer..tau2 dpt msj dr Mr. I kata dh nak smp..hr nie trkejut dgr dia bebel2 blk kot..huhuhu..
Sabar eks cik iman..lg sejam 15 min jer nak blk..chaiyok2..hehehe..1 lg, hr nie rs cam bdn x bape best jer..xtau la nape..duk pk hr deliver nak dkt kot..mcm2 rs ada skrang nie..skt pinggang la..skt kaki la..rs cam nak period la ( kalo kuar lendir @ darah nie tanda btl2 nak deliver dh nie..huhuhu)
Ya Allah..Kau tenang kan lah hati hambaMu ini..Kau permudahkan lah proses bersalin ku nnt..Kau lindungi lah smue nye..moge kami dikendalikan oleh doktor2 & nurse2 pompuan yg baik2 la hendaknya..Amin Ya Rabbal Alamin..
Nie cik iman nak share skit doa2 yg blh d'amalkan time2 skrang:

“ Ya Tuhan kurniakanlah kepadaku dari sisi-Mu zuriat ( anak ) yang baik sempurna (tidak cacat ). Sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar dan menerima rayuan dan doa hamba Mu”
“ Tiada Tuhan yang disembah melainkan Engkau ( Allah ), maha Suci Engkau Ya Allah, sesungguhnya aku termasuk di kalangan orang-orang yang zalim "
“ Allah telah mencukupi segala sesuatu bagiku dan sebaik-baik yang ku serah diri kepada Allah”
 Untuk permudahkan proses bersalin juga..amalkan ayat Kursi..surah Maryam, surah Yusof, surah Lukman, surah At Taubah, surah Al Inshiqaq..

Kita hanya mampu doa yg trbaik, usaha mendapat kebaikan, ikhtiar didatangi kebaikan & tawakal dgn pe yg diberi oleh Nya..mudah2an..insyaAllah..selamat semua..Amin Ya Rabbal Alamin...

Wednesday, September 19, 2012

tanda-tanda hampir bersalin...

Alhamdulillah cik iman & bb dh masuk 37 mggu..so cik iman dh start mencari tanda2 awl brsalin..kat cnie cik iman nak share ngn sape2 yg 1 geng ngn cik iman..hehehe..

  • Bayi turun ke bawah (nie cam dh rasa..coz bl duduk jer rs pewot dh cecah peha..)
  • Perut menjadi ringan sekitar dua minggu sebelum kelahiran kerana kepala bayi sudah pun 'turun' ke dalam kawasan rangka tulang pelvis (mmm..ringan camne eks?? hehehe..)
  • Sakit di bahagian kelangkang kerana bayi menekan (nie kalo tdo confirm rasa..huhuhu..)
  •  Untuk mengurangkan sakit belakang anda, posisikan diri anda seperti merangkak (tapi jangan merangkak ke depan!), dan angkat atau tinggikan badan anda ke atas, tunggu kiraan 5 dan rehatkan badan anda. Ulangi lagi.
  • Anda juga boleh mengurangkannya dengan banyakkan berjalan. Ia juga akan mempercepatkan kelahiran anda.
  • Jika sukar untuk anda berjalan, minta suami anda urut belakang anda dengan kuat semasa anda berbaring mengiring.
  • Kerap membuang air kecil semasa ini kerana bayi menekan pundi kencing (mlm td jer 3 kali g toilet :p )
  • Sakit perut, memulas
  • Kerap buang air besar (prasan gak nie..cpt jer sistem pencernaan brfungsi)
  • Kerap terkentut (ptt la asyik nak buang angin jer..hehehe..)
  • Keluar lendir pekat atau keluar darah bercampur lendir
  • Lendir pekat seperti gam lekang dari laluan pintu rahim apabila pintu rahim mula menipis.
  • Lendir bercampur darah pula keluar apabila pintu rahim mula membuka. Boleh berlaku beberapa jam atau beberapa hari sebelum bersalin. Segera ke hospital.
  • Pecah air ketuban
  • Air ini biasanya keluar dengan banyak dari vagina. Warnanya jernih, tanpa bau. Segera ke hospital.
  • Pintu pangkal rahim terbuka dan menipis
  • Doktor akan melakukan pemeriksaan vagina. Pembukaan di bahagian pangkal rahim atau servik dikesan dengan skala 1 hingga 10.
  • Kontraksi yang tetap dan berterusan (kira kontraksi atau pengecutan otot rahim. 

9 month checkup ^_^

Checkup kali nie excited skit..coz kalo ikut kan..36 weeks dpt jmp doc & scan..hehehe..so cik iman & Mr. I dr last checkup x sabo menunggu :) smp jer hr yg d'nanti..menghitung jam plak..slalu appointment pg..skrang dh start ptg..huhuhu..
Ktorg smp jer dpt num yg ke-4..so cam biasa..firstly kene amik bacaan berat & tekanan darah..alhamdulillah dua2 pun ok..yg excited nye..berat cik iman dh mencecah 50+..hehehe.. (bukan senang nak dpt tau..kene tggu brbelas taun kot br dpt rs..lalala) hopefully pas deliver nnt pun brtmbh la skit berat cik iman dr sblm deliver dulu..insyaAllah..amin :)
Pastu tb2 nurse tu gtau "nnt lps wat urine test, masuk kan buku dlm kotak 17 eks" mmm..cik iman trus trdiam jap..ye ar..kalo ikut kan..blk doc kotak 15..time nie cam down skit la..coz ktorg excited nak jmp bb..huhuhu..xper la..cik iman pun ltk lam kotak 17..bl number d'panggil, cik iman pun masuk..then nurse tu check dh bape weeks..trus trsenyum lebar bl nurse ckp "eh..nie dh 35 weeks+..g jmp doc la hr nie" hehehe..cik iman kuar senyum lebar jer..trus g kat Mr. I..
Ckp ngn Mr. I "hr nie kt dpt jmp doc & bb ^_^ " masuk2 blk doc, trus baring ats katil..hehehe..debo2 pun de gak..hihihi..Alhamdulillah..bb mama & ayah membesar dgn shat..ukuran normal utk 36 weeks..berat dh mencecah 2.6kg..Alhamdulillah..trime kasih Ya Allah..
Then.. bl doc kata..everything ok..Mr. I pun tny "doc, bb boy @ gurlz eks?" doc tny blk kat ktorg.. "xtau lg eks jantina die??" sbb xtau la ktorg tny doc..hehehe..actually bkn xtau..tp skali scan nmpk boy..scan kali ke2 gegurlz :) so doc pun duk pusing2 benda alah tu..as usual..bb still nak wat suprise kat mama & ayah die..time scan tu bdn bb membelakangkan scanner..so antara nmpk & x nmpk :) xper la bb..jnji bb shat & selamat d'lahirkan nnt..insyaAllah, mama & ayah brsabar & teruja nak tggu kelahiran bb..

" Ya Allah..Kau pelihara lah anakku selama mana diaberada di dalam perutku dan sihatkan lah dia..
Engkau lah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhan Mu..
penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit..
Ya Allah..rupakan lah & bentukkan lah dia yang ada di perut ku ini dengan rupa yang baik,
dan tetapkan lah di hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul Mu..
Ya Allah..keluarkan lah dia dari perutku dengan mudah dan selamat..
Ya Allah..jadikan lah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal..
Ya Allah..panjangkan lah umurnya..sihatkan lah badannya dan baikkan lah akhlaknya,
fasihkan lah lisannya..baguskan lah suaranya untuk membaca Al Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad s.a.w..
dan segala puji bagi Allah..Tuhan semesta alam..Amin Ya Rabbal Alamin.."        

Thursday, September 6, 2012

kisah hati...

Hmmm..
Masih tiada lg post raya..
Tgk blog org len smue meriah ngn pic2 raya..
Maklum la..cik iman smpt update blog pun kat opis..
So pic xde lam latop opis nie..
Tu yg asyik duk trtangguh jer..huhuhu..

Ya Allah..
Kebelakangan nie bnyk ujian dari Nya wat hamba yg kerdil ini..
W/pun dh plan elok2..still masih belum mencukupi..
Ye la..kdg2 bnyk benda yg x d'jangka dtg kan..
Kt hanya merancang..tp sesungguhnya, Dia yg menentukan smuenye.. 

Semalam..
Entah kenapa..hati cpt trsentuh..
Ada sesuatu berlaku..membuatkan cik iman rs sayu..
Rasa bersalah x dpt membantu apa2..
Tak dpt meringankan beban..
Ketika solat Maghrib & Isya'..
Airmata mengalir tanpa d'minta..

Pelukan..
Meleraikan sedikit rs yg celaru..
Kata2 semangat & perangssang, cekalkan sedikit hati yg gundah..

Sayang..
Terima kasih kerna sentiasa ada d'sisi..
Moge doa kt d'dengari oleh Nya satu hari nnt..

InsyaAllah..
Amin Ya Rabbal Alamin...