me & you...

"coretan semalam, hari ini & esok untuk kenangan masa depan"

Thursday, November 17, 2011

dup dap dup dap..

dup dap dup dap..
dup dap dup dap..
dup dap dup dap..

e'eh..bunyi jantung sape tu eks??
mmm..xtau nak describe prasan skrang nie..
macam2 rasa ada..smue nak pk..
smp kadang2 wat xtau jer..
org lain yang ingt kan.. (bukan nye mmg x ingt..saje wat2 x ingt..huhuhu)

Ya Allah..
Kau buka kan lah pintu rezeki buat ku, keluarga ku..
Kau buka kan lah pintu rezeki buat tunangku sekeluarga..
Kau lindungi & berkati lah persiapan untuk majlis kami nanti..
Moge smue di dalam rahmat & keberkatan Mu Ya Allah..



Friday, October 28, 2011

alone..huhuhu

Semalam & hr nie Mr.I smbg cuti..sunyi jer rs bl die xde kat opis nie..
Kalo die kuar g site..xper lg..coz kt tau die dtg & ada kat cnie..huhuhu..
Nape la cik iman oiii..
Lately nie asyik duk touching2 jer..(nak period la nie kot..)
Xkan 10sion wat preparation kot??10sion pe nye??smue bl siap jer..
Pape yg nak touch up..touch up..dh mnt tlg kat org.. 
(mcm ko nie artist lak cik iman kan..lalala)
Ala..lg pun along tgh cuti..pe slh nye mnt tlg kan..hehehe.. 
(mekacih along, kalo smpt nnt sy tlg ye)
Mmm..sbr eks cik iman..InsyaAllah esok jmp la ngn Mr.I awk tu :)
Ha..this weekend ktorg nak p amik kursus kawen..(kali ke2 wat cik iman..hehehe)
Tapi kali nie mst la special skit..coz amik ngn org yg special..cewahhhh..lalala..
Hope smue nye brjalan lancar nnt..InsyaAllah..kalo rjn & brkesempatan..
Nnt cik iman story mory bout the kursus kawen eks ^_^

pssttt: 'double I' nye kad kawen skrang dlm progress printing..insyaAllah..kalo ikut prkiraan nxweek siap..x sabar rs nye nak tgk rupe die..w/pun simple..tp begitu brmakna..hehehe..

Friday, October 21, 2011

sabar wahai hati..

Dengan cuaca yg ala2 nak ujan nie..
Tb2 dtg lak mood2 yg x bape nak besh..huhuhu..
Mmm..sabar lah wahai hati..
Lately nie x bnyk keje..
So bl dtg keje yg agak2 melambak nie..
Mula duk menyendiri..
Keje pun agak2 remeh..so kene wat btl2..
Malas nak wat benda sama..2,3 kali..huhuhu..
Mmm..sabar lah wahai hati..
Tgh duk wat2 keje..
Dpt lak brite..2 org clicks yg sm2 leasing dh dpt jaw dr HR..
Alhamdulillah..rezeki mereka utk peroleh title "permanent"..
Cik iman tumpang hepi..


Mmm..tp biasa la..
Dalam2 hepi tu..mst de jgak sad nye..
Mmm..bl agak nye turn cik iman eks??
Smue ketentuan DIA..
Kt xtau kan..bila..kat mana..macam mana..
Mmm..sabar lah wahai hati..
InsyaAllah..de hikmah di sebalik semua ini..
Mungkin ada kemanisan di sebalik kepayahan menghadapi penantian..
Hanya doa yg mampu ku panjatkan pd Yang Maha Esa ^_^

Wednesday, October 19, 2011

menanti di syurga...

Mmm..kt hanya merancang & menjaga..
Tetapi DIA yang menentukan smuenya..
Mungkin ada hikmah d'sbalik smue ini..
Seseungguhnya DIA lbh mengetahui baik & buruk sesuatu kejadian..


Fahim..begitu teruja utk menjadi sorang abang..
Tetapi..die juga tidak mengerti yg adk nye sudah tiada..
Mungkin belum rezeki along & abg long..
Tetapi..d'sbalik kesedihan..
Ada kegembiraan d'akhr nnt..
Ada seseorang yang putih bersih akan menanti mereka d'sana kelak..
Ada seseorang yang putih bersih akan menanti umie & abie d'syurga yang abadi..


Moge dia tenang & damai di sana..
Moge along & abg long tabah & kuat hadapi ujian..

Al Fatihah...
Buat bidadari syurga..
Raudatul Aisyah...

Thursday, October 13, 2011

mencari ilmu...

Tanggungjawab Suami : 

  • Patuh kepada perintah Allah dan Rasul. Ianya bertepatan dengan Firman Allah Ta’ala dalam surah An-Nisa’ ayat 59:
    Maksudnya : “Wahai orang-orang yang beriman, taatlah kamu kepada Allah dan taatlah kamu kepada Rasulullah dan kepada “Ulil-Amri” (orang-orang yang berkuasa) dari kalangan kamu. Kemudian jika kamu berbantah-bantah (berselisihan) dalam sesuatu perkara, maka hendaklah kamu mengembalikannya kepada (Kitab) Allah (Al-Quran) dan (Sunnah) RasulNya - jika kamu benar beriman kepada Allah dan hari akhirat. Yang demikian adalah lebih baik (bagi kamu), dan lebih elok pu/a kesudahannya”.
  • Menjadi pemimpin (ketua keluarga) kepada anak dan isteri.
  • Mengajar ilmu Fardu ‘Ain kepada anak dan isteri seperti berikut :
  1. Ilmu Tauhid, supaya akidah mereka berbetulan dengan akidah Ahli Sunnah WaI-Jamaah.
  2. Ilmu Feqah, supaya ibadahnya berbetulan dengan syariat agama. 
  3. Ilmu akhlak, supaya terhiaslah kehidupannya dengan akhlak terpuji. 
  4. Ilmu Tasauf, supaya ia ikhlas dalam beramal dan dapat menjaga segala amalannya dan rasa riak, ujub dan takabbur.
  • Memberi nafkah zahir seperti makan, minuman, pakaian dan tempat tinggal dan wang dan punca usaha yang halal.
  • Memberi nafkah batin.
  • Sebagai penasihat dan pemudahcara kepada ahli keluarga.
  • Bertanggungjawab memastikan jalan dan laluan hidup mengikut lunas-lunas Islam.
  • Berlaku adil dan tidak menzalimi anak isteri.
  • Memberi keutamaan kepada urusan kebahagiaan rumahtangga.
  • Memastikan tidak berlaku sebarang kemaksiatan dalam rumahtangga.
Tanggungjawab Isteri :

  • Patuh kepada hukum Allah dan Rasul.
  • Patuh kepada perintah suami samada dalam keadaan susah dan senang kecuali yang bertentangan dengan hukum syarak.
  • Sentiasa berhias diri untuk suami sahaja.
  • Sentiasa menjaga diri dan rumahtangga.
  • Menjadi pendorong dan penasihat dalam hal kebajikan.
  • Memahami hal-hal yang digemari dan dibenci oleh suami.
  • Segala tingkahlaku dan perbuatan hendaklah menyenangkan hati suami.
  • Sentiasa mendoakan keselamatan atas suami dan keluarganya dalam setiap waktu terutama selepas sembahyang.
  • Sentiasa menambah ilmu agama dan serta amalan-amalannya dengan gemar membaca, mendengar kaset-kaset syarahan agama, menonton dan mendengar rancangan berbentuk agama di televisyen dan radio serta mengikuti majlis-majlis ta’lim.
  • Bersifat keterbukaan dan (menilai diri).
Ciri-Ciri Suami Yang Soleh :

  • Bertanggungjawab dalam memimpin rumahtangga.
  • Tidak kedekut dan bersikap sederhana di dalam perbelanjaan keluarga.
  • Kasih sayang, mesra serta mengambil berat terhadap ahli keluarga.
  • Tidak terburu-buru dalam menerima aduan, khabar-khabar angin.
  • Tidak berlaku curang.
  • Jujur serta sentiasa menepati janji terhadap anak dan isteri.
  • Sentiasa menjaga kebersihan diri zahir dan batin.
  • Mencegah perkara-perkara yang mungkar di kalangan keluarga.
Ciri-Ciri Isteri Yang Solehah :

  • Segera menyahut dan hadir apabila dipanggil oleh suami.
    Maksudnya : “Jikalau seorang lelaki mengajak isterinya ke tempat tidur, lalu isteri itu menolak kemudian suami itu bermalam dalam keadaan marah maka isterinya itu dilaknat oleh para malaikat sehingga waktu pagi”
  • Muttafaqun A’laih
  • Tidak membantah perintah suami selagi tidak bertentangan dengan hukum Syara’.
  • Tidak bermasam muka terhadap suami.
  • Sentiasa menuturkan kalimah-kalimah hasanah (yang baik-­baik).
  • Tidak membebankan suami dengan permintaan yang diluar kemampuannya.
  • Keluar rumah hendaklah dengan izin suami.
  • Berhias hanya untuk suami.
  • Menilai pengorbanan suami.
  • Tidak membenarkan orang yang tidak diizinkan oleh suarni masuk ke dalam rumah.
  • Menerima tunjuk ajar daripada suami.
  • Menghormati mertuanya serta kaum keluarga suami.
  • Sentiasa berada dalam keadaan bersih.
  • Isteri sebagai penenang dan penyeri rumahtangga.
Cabaran Hidup Suami Isteri 

Suami isteri hendaklah juga mengetahui dan bersedia menghadapi cabaran hidup sebagai suami isteri. Antaranya adalah seperti berikut:

Cabaran Dalaman :

  • Kejahilan tentang pengurusan keluarga dan rumahtangga.
  • Kekurangan persediaan untuk menjadi suami dan isteri samada dan segi umur dan kematangan.
  • Tidak memahami matlamat perkahwinan yang sebenar.
  • Tiada kemampuan fizikal.
  • Sikap penbadi semulajadi yang negatif
Cabaran Luaran :

  • Ekonomi yang tidak stabil.
  • Keadaan persekitaran yang tidak menjurus kepada kebahagiaan rumahtangga.
  • Perkahwinan yang tidak direstui oleh keluarga.
  • Berlainan budaya dan cara hidup.
  • Perkahwinan yang tidak kufu.
  • Tidak boleh menyesuaikan din.
  • Tiada kemahuan mengasuh, memelihara dan mendidik anak.
  • Pengaruh media massa yang tidak terkawal.
~ masa brkawan..macam2 dugaan..
~ masa brtunang..lagi hebat yang datang..
~ lps kahwin..kene saling 'give & take' antara satu sama lain..
~ Ya Allah..moge kami dapat harungi segala dugaan, cabaran & ujian dari-Mu..insyaAllah..amin...

Monday, October 10, 2011

nilai & mantin..

Ok..kali nie nak cit cat pasal shoping..hehehe..last saturday 'double I' g jln2 Nilai 3..konon nak kuar awal..lam kul 9 lbh gak ktorg jln..tu pun g isi pewot dl..al maklum la..nak smpn tenaga smp t/hari nie..lalala..
Kali nie cik iman yg drive..bg chance kat Mr.I rest & relax..cewahhhh..(coz esok ktorg de xtvt lg..hehehe) lg pun mmg cik iman nak drive..slalu Mr.I je drive..mn leh camtu kan..cian Mr.I..(hope feel cik iman nie smp bl2 la eks..insyaAllah) 
Ktorg ikut LEKAS jer senang..kuar pajam/nilai..xde la rs jauh sgt..cume jln nak ke Nilai 3 tu je ingt2 lupa..so kt redahhh je la..hehehe..alhamdulillah..akhirnya smp jgak..smp2 je Mr.I cam jakun..dh xtau kedai mn nak masuk dl..(ha..br tau camne upe Nilai nie..lalala) bukan Mr.I jer jd cenggitu..cik iman sendri pun xtau kedai mn nak masuk..
Cik iman ingt lg..1st kedai yg ktorg masuk 'Kedai Perkahwinan Lia'..kat cnie, brg2 die x bape nak best sgt..die nye susun atur pun cam x trsusun jer..huhuhu..so, truskan jln2 ke kedai 'Astana Mayang Sari' (eh..ye ke nm nye nie??tibai je la..hehehe..) kat cnie ktorg aim dh bunge tlur & goodies beg..tp nak survey2 dl..pastu masuk kedai sblh die..(lupa nama ape..hehehe) aim lg goodies beg..punye sonok menyevey..dh zohor upenye..so,stop for solat dl..pastu smbg blk pusing2 pas 1,1 kedai ktorg masuk..
Lunch belum lg nie..pewot memasing dh menyanyi2..lalala..tp gagah kan lg duk smbg tgk2 brg..smbl2 tu bile Mr.I nmpk kedai yg jual blind..die suh sggh..x tahan la tu tgk smue cantik2..tp blind nie smue nak kene order..xde yg ready made..pastu mahal lak tu..so, Mr.I decide nak bl kat IKEA jer nnt..(tp trjebak gak beli 1 blind tu..hehehe..tu la sape suh tny harge??kan dh kene beli..org tu siap amik kat store lg..lalala)
Dh penat brjln+menyevey..lastly, wat decision kedai mn & brg pe nak beli..ktorg sambar..bunge telur 2 kotak..goodies beg brplastic2..sabun wangi..mmm..pe lg eks??rs nye tu jer..yg cdh nye..brg yg cik iman nak xde..stok dh hbs..kalo de pun..kedai tu jual mahal..xmo2..nnt lari budget..kene cari tmpt lain..huhuhu..
Last but not least..ktorg sggh gudang carpet..Mr.I nak shoping tuk umah die..(insyaAllah..umah ktorg 2 be ^_^) uiks..masuk2 brpusing2 mata nengok bnyk no carpet dlm tu..mcm2 jns ade..Mr.I lg la..sib baik la ktorg nie dh budget bape nak kuar tuk carpet..kalo x, blh muflis tau..hehehe..suke cgt tgk Mr.I..pas dpt carpet tu..die cenyum smp tinge..tdo pun cenyum lg..hehehe..alhamdulillah..smue dh beli..time 2 go back..
Mmm..mmg cik iman dh niat..kalo sempat nak sggh Mantin..so, cik iman pun tny Mr.I.."mekasih die..coz teman cy g umah arwah paman & maknur eks" otw ke sn..rs sayu sgt..smp2 je smpg umah diaorg..mate dh brair..nmpk je umah..trus menitik airmata..jln ke umah penuh daun2 kering..(kalo dl,mst bersih je jln tu..huhuhu) pintu & tingkap smue trtutup rapat..cik iman try buka..smue kunci..windu sgt nak tgk kat dlm umah tu..huhuhu..trbayang2 diaorg lambai kat depan pintu tiap kali cik iman nak blk..windu sgt T_T

Ya Allah..moge mereka damai & tenang di sana..
Ya Allah..tempatkan mereka di kalangan org2 yg beriman & org2 yg Kau kasihi..amin...

psst: lupa plak cik iman nak snap pic time shoping2 tu..huhuhu..

Wednesday, October 5, 2011

cerita mak mah...















~ cik iman jumpa story nie kat blog "Kasih Aleeya & Kasih Amaani"..
~ sis filla..cik iman share story eks..
~ sm2 la kt renungkan..huhuhu..
~sayang mama & abah ^_^

Tuesday, October 4, 2011

duhai bakal suamiku...

"Cintailah aku dalam diam dari kejauhan dengan penuh kesederhanaan dan keikhlasan"

Duhai bakal suamiku...
Dan ketika dirimu resah dalam menanti kehadiranku, berdoalah pada Allah dan mohonlah hanya kepadaNYA dan berusahalah kerana aku hanya insan yang tiada daya upaya dan sesungguhnya Allah pemilik nyawaku...

Duhai bakal suamiku...
Dan aku mengharapkan agar dirimu memohonlah pada DIAyang berhak...Milikilah jiwaku keranaNYA...Dan milikilah hatiku dengan izin ALLAH swt...Dan milikilah cintaku, diriku kerana agamaNYA...
"Pada disaat aku jauh darimu, aku kan selalu jaga hatiku untukmu...akan aku selalu menjaga hatiku buatmu"

Kadang kala kita menyedari betapa dalamnya kita menyintai seseorang, disaat kita sedang kehilangannya...Dan kadang kala kita juga menyedari betapa perlunya cinta seseorang terhadap kita, disaat kita amat memerlukannya...

Duhai hatiku...
Namun setelah sekian lama, aku merasa lelah berharap, letih menanti sesuatu yang tidak pasti...Kerana aku merasa diberi harapan kosong dan tak pernah kamu beri jawapan...Membuatkan aku sendiri terdampar di lautan persoalan yang penuh dengan jawapan tak pasti...

Duhai bakal suamiku...
Di sini lah bermulanya perjalanan menuju destinasi yang tinggi dan mulia...Dan apabila kita sedar bahawa kita perlu berubah dan sentiasa meningkatkan diri...Inilah langkah pertama bagi mencapai apa saja bentuk kejayaan yang diimpikan...Langkah pertama ini akan mencetuskan langkah kedua dan seterusnya...

Duhai bakal suamiku...
Dan disinilah letaknya keajaiban dalam perjalanan hidup kita, hanya kita yang memulakan perjalanan ini...Asalkan kita memilih untuk mulakannya sekarang maka perjalanan ini akan bermula dan sekiranya kita ingin berhenti maka perjalanan kita juga akan terhenti..

Duhai bakal suamiku...
Engkau yang akan membimbingku..Dan engkaulah akan punyai tanggungjawab terhadap kita..Agar engkau selalu ada kekuatan di dalam dunia kita nanti..Akan aku selalu ada disampingmu Duhai bakal suamiku...


~ moge cinta, sayang & windu ini kerana Allah s.w.t...

tiap hari makin x keruan..

amboiii..bukan men lg tajuk entry kali nie..
ntah pe yg x keruan pun xtau la..huhuhu..
makin dekat event nie..macam2 dtg lam pale..
(lagi2 time ujan2 camnie..mula la nak touching jer..lalala)
kalo dulu g weding org..x rasa pape pun..
dtg semata2 mkn n tgk pelamin n baju penantin colour pe jer..
skrang nie..bl g weding org..mula la duk pk pasal event sendri..
duk pk pelamin..baju..catering..khemah..gift..
isk..smue dtg serentak lam pale nie..huhuhu..


Ya Allah..moge smue nye brjalan lancar seperti yang dirancang..
moge Kau permurahkan lagi rezki kami..
moge smue nye dalam lindungan & redha Mu Ya Allah..
Amin...

Thursday, September 29, 2011

27 SEPTEMBER 2011

Semalam dh brkobar2 cik iman nak apply 1/2 day tuk esok..hehehe..sblm ape2..call makucu tuk cnfirm kan die free ke x..Alhamdulillah die free..so pe lg..g jmp boss tuk apply cuti..alhamdulillah, dpt boss yg sporting & cool..tp tkut gak kalo2 die tny bnyk..die ingt kan cik iman nak g intrvw..cik iman senyum2 jer..hehehe..belum sempat die tny kenapa tuk kali ke-2..cik iman slow2 jln ke pintu & say 'thanx puan'..lalalala..
Kali nie ktorg ajak kwn teman..baru meriah kan..hehehe..tp sian kat die lak..x pasal2 kene mnt 1/2 day gak..sib baik boss die pun sporting & die pun jenis yg suka jenjln cam ktorg gak..hehehe..(jgn mrh cik awied bambam..lalala) ktorg kuar kul 1..tp g umah cik awied dl..bleh lak die trtggl h/phone :p
Smp klang dlm kul 2 lbh gak la..smp2 pakucu & makucu ajak lunch dl kat kedai sblh..upenye diaorg pun x lunch lg..eh..lupa lak..mst korang dh dpt agak kot..ke mana destinasi 'Double I' kali nie kan..cewahhhhh..gaya cam rmi je follower blog nie (prasan la cik iman oiii..huhuhu)..
Mana lagi kalo bukan Klang bndr d'raja..ktorg g shoping kain tuk wat baju penantin nnt ^_^ makucu suh g pilih sendri..tgk mana yg brkenan..uiks..br tau, camne rsnye g kedai baju2 penantin..rambang mata dibuat nya..sib baik la 'Double I' dh decide awal2 colour pe tuk belah cik iman & colour pe tuk brtandang nnt..hehehe..
Duk sibuk2 pilih kain n colour..x sedar smp nak dekat kul 7..uishh..sakan gak..hehehe..pas pilih kain tu..trus gegas ke Sejangkang lak..nak jmp aunty tailor ktorg tuk wat baju2 nie nnt..aunty tu nnt kalo x slh nak ke Thailand kot..tu sbb nye kene g fitting trus..
Ke hulu..ke hilir..smp kul 8 lbh gak la ktorg brshoping bagai..siap de customer duk tggu dah..hehehe..sory la eks wat korang menunggu..eh,tp sape suh dtg awal..makucu dh suh dtg kul 9..tp diaorg smp kul 8.45..so kene la tggu jap..tu pun en.irwan dh siap pecut tuk smp kul 9 kat kedai..huhuhu..
Rest2 jap..mnm air skit..ktorg pun brtolak blk..smp area Cheras nie kul 10 lbh gak la..pastu ktorg sggh makan dl..br blk opis amik kete..then brgegas ke umah mek yati..actually, cik iman & cik awied dh jnji nak tdo sn..coz hr nie de wat jamuan raya kat opis :)
Smp2 umah mek yati..pe lagi..smue pun trtanya..nape cik awied dtg ngn cik iman??nape dua2 x tukar baju dr siang td??jeng..jeng..jeng..story akan brsmbung nnt eks..hehehe..

~  coretan wat cik awied bambam:
mmm..thanx a lot eks coz temankan ktorg smp ke malam..sorry la kalo cik awied penat brjln..huhuhu..and yg paling penting..sorry sgt2 wat cik awied rs srba slh ngn kwn2 yg lain coz trpaksa rahsiakan destinasi & tujuan kt..isk..tb2 touching la plak..ntah cik awied bc ke x blog nie..huhuhu..pape pun trime kasih bnyk2 tau..'Double I' mnt maaf kalo de slh & slp k ^_^

~ mmm..camne la agak2 nye rupa baju penantin ktorg nnt eks??warne pe??material ape??sm2 kt tguuuuu..hehehe ^_^

Tuesday, September 13, 2011

mood hari ini...

Mmmm..mood touching menjelma lak..
Aishhh..sungguh x best..huhuhu..
Moge mood ini segera terbang..
Sila datang mood yg best2 pada saya esok hari..lalala..

Ya Allah..
Moge smue nye dlm lindungan & redha Mu..
Kuatkan iman & semangat kami Ya Allah..
Sesungguh nya..Kau mengetahui segala yg sudah & akan berlaku.. 

~ chaiyok..chaiyok..aja aja haitik ~

Thursday, September 8, 2011

30072011 ^_^

Setelah sebulan brlalu..br dapat tgk pic event 30072011..
Ya Allah..x trluah dengan kata2..sonok la sgt..hehehe..
Nie br tgk pic tunang..belum lg big event..lalala..
Mmm..trlampau bnyk no pic nye..
Smue nye cik iman suke..
So xtau nak choose yg mn satu..
Masih lagi dlm proses pemilihan..ecehhhhh..
Sementara..cik iman tempek pic nie dl eks..
Tuk tatapan smue.. (cam la de org nak tgk nurrul iman oiii..hehehe)

 ^_^

Tuesday, September 6, 2011

back 2 work..

Mmm..bila dh sminggu brcuti..
Camnie la jadi nya bl kene masuk keje blk..huhuhu..
Semalam mmg br2 nak warm up..
Kat opis de 11 org jer..plus lak org trsayang pun xde..
Lagi ar mood tu melayang ntah ke mana..huhuhu..

Mmm..tp hr nie..
Mood going better..why??why??hehehe..
Ce teke..ce teke??lalala.. (gatai cik iman oiiii..hehehe)
InsyaAllah..die masuk opis hr nie..suke..suke..
Br de smangat ckit..hehehe..

Selamat mulakan keje pada yg dh start keje semalam eks :)
Pada yg x keje..keje lagi tu..sila2 la blk ke opis..
Jgn wat2 lupa jln nak ke opis lak eks..lalala..

Friday, August 26, 2011

jumaat sudah ^_^

Jumaat..pukul 5 petang..hehehe..
Org lain rmi yg dh blk..
Bos cik iman pun dh blk..
Alhamdulillah..keje yg ada dh selesai :)
Tp..cik iman setia menanti tunang trsayang yg masih de keje nak kene settle tu..
Cewahhhh..bukan men lg ayat hang..lalala ^_^

psst: pada sape2 yg nak blk kg tu..hati2 memandu eks..ingt la org yg trsayang..hehehe..

Thursday, August 25, 2011

rezeki mereka..

This moning dpt email from 1 of the clicks yg interview sama hr tu..
Upenye dh de org yg dpt panggilan utk result interview hr tu..
4 org..tp..ntah la..cik iman rs la kan..
Interview kat TM nie ikut luck & rezeki masing2 jgak..
Kalo kebetulan brnasib baik..die trpilih..
Mst trtanya2 kan..nape cik iman ckp camnie kan??
Mmm..ntah la..sorang dr 4 org tu,
time interview truk die kene 'ceramah' dgn panel..
Tp die terpilih..
2 org lg, dr Johor..br jer 2 bln keje..
Tp diaorg trpilih jgak..
Last yg sorang lg nie..x trkejut la die trplh..dh 5X kot die g interview..huhuhu..


Cik iman x cemburu @ marah..mungkin itu rezeki mereka..
Cume cik iman dissapointed skit..mst cik iman dh kecewakan ramai org..huhuhu..
Tp mungkin rezeki cik iman lps rezeki bdk2 nie ke..mn tau kan :)
Rezeki dtg dr NYA..insyaAllah..kalo de, x ke mana NURRUL IMAN MAHAYADIN ^_^


~ Ya Allah..Kau pelihara lah hubungan yg trjalin ini...

Monday, August 22, 2011

second interview for permanent..

Ini kali kedua daku attend interview utk post permanent..
1st time dl..last year..rs dh jwb yg trbaik dh..
tp mayb belum de rezki..
Mmm..utk session kali nie..lg mencabar kot..
Lagi2..interviewer die manager bhgn planning..
Msg2 dh kecut pewot..
Ye ar..xleh nak kelentong..for sure smue die tau..huhuhu..
So daku pun jwb je la pe yg daku wat keje skrang..
Kuar2 bilik interview, de sorang manager nie msj..
Panel kata..ktorg nie x bnyk ckp..huhuhu..
Mana tak nye..de sorang bdk tmuc tu ckp x benti..
Agak nye sbb keje die liase with customer..so brckp je la..
Nmpk la mcm ktorg nie tenggelam ckit..huhuhu..
Pastu manager tu siap canang 1 opis kot pasal cite nie..(sdh je rs..huhuhu)


Mmm..daku dh usaha & ikhtiar..
InsyaAllah..jika de rezki kami..dapat la jawatan yg d'tawarkan..
Hanya mampu doa yg trbaik..moge d'bukakan pintu rezki..amin...

Thursday, August 18, 2011

peringatan dr seorang 'teman' (2)..

Sekadar renungan & peringatan buat daku & teman2 trsayang..
(ecehhh..cam de jer yg bc blog nie kan..huhuhu) 
 

surah al-ahzab (59)

surah al-noor (31-32) 

Alhamdulillah..syukur pd Mu Ya Allah..dipertemukan dengan seseorang yg dapat menjaga & membimbingku..insyaAllah..

~ Ya Allah..moge daku senantiasa dalam lindungan & rahmat Mu..
~ Lindungi & rahmati keluargaku, dia, keluarganya, teman2 & seluruh muslimin muslimat..
~ Moge kami senantiasa memperingati Mu..amin... 
 

Tuesday, August 16, 2011

pertama kali...

Dulu pernah trdetik dlm hati..
Camne la agak nye rs bl solat brimam kan die..
Ms pergi melawat pakcik last 2 week..
Abah sempat solat zohor brimam kan bakal menantu nya (ecehhh..hehehe)
Time tu dh rs trsentuh sgt hati...

Seperti hari2 biasa..insyaAllah, kalo die xde keje diluar..
Daku akan d'prdengarkan azan yg akan dilaungkan oleh die..
Setiap Zohor & Asar..
Brlainan sedikit pada hari ini..
Die sebagai seorang imam..
Trsentuh hati tatkala m'dengarkan laungan "Allahuakbar..Allah Maha Besar"

InsyaAllah..moge nnt..aku & dia dapat sm2 menjalankan ibadah pada-Nya..
Menjalankan ibadah secara brjemaah brdua..
Ya Allah..Kau pelihara & redhai hubungan kami ini Ya Allah..
Amin..Amin..Amin Ya Rabbal Alamin...

Wednesday, August 10, 2011

pertengahan Ramadhan...

Alhamdulillah..
Pejam celik pejam celik..
Dah masuk pertengahan Ramadhan..
Mari lah sm2 kt mendapatkan keampunan dari-Nya..
Moge puasa & ibadah di redhai & dlm rahmat Nya..
InsyaAllah..Amin ^_^

Thursday, August 4, 2011

moge cepat sembuh..

Alhamdulillah..
Semalam d'prmurahkan rezeki..
Berbuka brsama dak2 opis di Hotel Wellness Mines..
Blk dr brbuka..Mr.I gtau nak blk kg..ayah x shat..
Ptt kat hotel td muka die sdh pas dpt kol dr some one..
Upenye a.nizam kol..huhuhu..

Pakcik..
Tabah lah atas dugaan di bulan yg mulia ini..
Moge cepat sembuh yer..
Jgn lupa mkn ubat & jg diri..
Saya snts doakan pakcik d'beri kesihatan yg baik..
Amin..Ya Rabbal Alamin...


psst: Mr.I..die jgn sdh2 eks..insyaAllah..ayah kuat..
            i will always be with u ^_^

Monday, August 1, 2011

salam Ramadhan ^_^

01 Ogos 2011..01 Ramadhan 1432H..
Alhamdulillah..
Masih d'beri kesempatan utk menikmati bulan yg penuh barakah ini..
Bulan yg awal nya punya keredhaan Allah..
Bulan yg prtghan nya punya keampunan Allah..
Bulan yg akhir nya mendapat kemerdekaan dr api neraka..subhanallah..
Moge Ramadhan kali ini lbh baik, lbh brmakna & lbh sempurna..
Moge kt sm2 beroleh keberkatan, keredhaan & keampunan dr-Nya..insyaAllah..

" SALAM RAMADHAN...
MOHON MAAF SALAH & SILAP "

~ puasa kali ini m'beri makna baru bg cik iman..puasa sbg tunangan org..
~ pitca & story bout my E'Day will be update later ^_^

Tuesday, July 26, 2011

trime kasih sahabat...

cik iman br je lps jenguk blog my besfrenz..
(dia jgak la satu2 nye org yg setia mengomen lam blog nie..huhuhu)
smlm br je lps ktorg koling2..mula2 pelik jgak..
coz cik iman dpt rs..tiap kali bl die kol @ msj..
mst de story yg die nak smp kan..
so..its true..bl cik iman jenguk blog die td..
she's pregnant !!!
alhamdulillah..conratulations dear..cik iman sgt2 hepi td..smp rs nak melompat2 lam opis nie.. (behave skit nurrul iman..hehehe)
then..yg wat cik iman trharu sgt2..she post about me in her blog..huhuhu..
ktorg mmg dh kenal lama..since from secondary school lg..
ape2 cite suka duka cik iman...mmg die la tmpt cik iman mengadu..
die mmg pendengar yg setia..die yg slalu bg support, advice & mcm2 lg..huhuhu..
cik iman rs brtuah sgt dpt kenal ngn dia..dpt kenal ngn fmly die..
cik iman harap persahabatan ini kekal hgga hayat cik iman nnt..
insyaAllah..amin ^_^


psst: pesanan buat En.Norezwan, sila jg yusmalaily sy baik2 tau ^_^
psst: pesanan buat Mr.I, nnt kt jd mama & papa angkat baby cumel eks ^_^

Monday, July 25, 2011

counting ^_^

isnin sudah..
start counting the day :)
mmm..mcm2 rs ada skrang nie..
cam nie upenye eks prasan bl tb hr2 yg di nanti..ecehhhh :p
alhamdulillah..preparation tuk brg2, smue ok..
utk servinior pun insyaAllah ok..
just tggu hr jumaat nnt jer tuk deco..
even agak sdh coz majlis wat kat kg..
coz my frenz x dpt nak dtg..tp i hepi bl dpt kumpul rmi2 ngn sdare mare nnt :)
mohon doa dr smue yer..moge mjls nnt brjln lancar..amin ^_^

Wednesday, July 20, 2011

mana menghilang??

mmm..ptt la tiap kali cik iman tgk blog rs mcm kosong jer..
upenye "My Blog List" tu dh ilang..
mcm mane leh ilang eks??xkan cik iman lak yg delete..huhuhu..
mmm..actually, blog2 yg de lam list nie majority nye kwn cik iman nye lec yg skrang duk kat Jepun..
suke tgk & bc blog2 diaorg..bnyk no mknan..hehehe..
hope bl tgk mskan2 diaorg nie..
1 day trbuka la hati cik iman tuk try & error smue mskan2 tu..lalala..
de jgak blog kwn2 yg rapat ngn cik iman..
at least, dgn blog2 nie..cik iman dpt la tau perkembangan serba skit..
xde la smp xtau brite langsung..huhuhu..
de gak blog yg cik iman just jd silent reader jer..
cam blog mawarnafastari & sis moon..
moge smue nye shat2 blaka & ceria2 slalu eks ^_^

Tuesday, July 19, 2011

gerammmm...

Pagi2 dh wat org ilang mood..
Kalo cik iman dpt la org tu mmg nak kena..
Sesuka ati jer buang rokok ats kete org..
Kalo idup x susahkan org xleh ker??
Nie la die..masa kecik2 cikgu ajar kat class xmo dgr..
Bila dh beso x reti nak buang smpah dlm tong smpah..huhuhu..

Sian my nunu :(
sedih..gerammmmm...

~Ya Allah..pinjamkan daku sifat sabar..amin...

Monday, July 18, 2011

PTD...

Last monday, dpt msj from abah "As'kum, ada ujian bertulis utk ptd d uitm s alam pd 16.7 dr pg hingga ptg"..mmm..cam x caya pun de gak nie..coz rs nye spa daku dh expired bln 5 hr tu..mungkin rezki dr Nya..actually, sblm tu along de gtau..tp cik iman x caya..hehehe..
Sedia maklum..bukan senang tuk get this position..bnyk tul exm n interview yg nak kene lalui..huhuhu..so trus m'google sumber2 brkenaan ngn exm nie..
Mak ai..ptt ar dr pg smp ptg..de 5 seksyen nak kene sit..sejarah & alam sekeliling, math, pemahaman, esei BM & BI..yg lain tu cik iman leh ar senyum2 lg..tp bab esei tu trus trkedu..almaklum la..cik iman nie mmg dr sek rendah lomah skit bab2 esei nie..lalalala..
Kat opis nie de 3 org yg dpt..tp msg2, kat tmpt yg brlainan..cik iman de la beli buku persediaan exm ptd nie..Alhamdulillah, smpt la gak cik iman khatam smue soalan..cume bab esei jer x bc hbs..hehehe..
Cik iman siap apply cuti lg..sib baik la boss baru approve, siap mnt tuk 29hb trus..hehehe..mmm..tkut nak msuk exm..rs cam time study la plak..tp tkut nye lbh dr dl lg..huhuhu..
Pg tu wafi yg tolong hntr..cik iman smp pun lewat, dlm kul 8.40 kot..sib baik ar smue pun x masuk lg..uiks, rmi gak umat yg amik exm nie..mmg btl la..dlm brpuluh2 ribu yg amik exm..die nak skit jer..so smue kene brsaing..ptt la pun, bnyk stage yg diaorg wat..huhuhu..but, cik iman dh wat yg trbaik..
Lewat gak ktorg hbs hr tu..nie smue gara, kertas jaw OMR tu x ckup..so kene tggu org SPA hntr..dh la sojuk lam hall tu (al maklum lah hall baru..hehehe) x prnah2 cik iman kuar exm awal..tp time exm esei ptd nie..dua2 pun cik iman kuar awal..xtau nak tulis pe dah..kang duk lama2, makin merapu jer esei tu kang..lalala..
Sptt nya hbs kul 4..tp kul 3.40 cik iman dh kuar dh..hehehe..kuar2 ingt wafi dh smp..upenye kat h/way lg..naik kematu la cik iman duk tggu kat luar hall tu..dr org x kuar exm, smp org dh blk br wafi, abah & fahim smp..huhuhu..
Syukur sgt2..lps dh exm nie..InsyaAllah, kalo de peluang cik iman dlm bidang nie..moge Allah bukakan pintu rezku tu..mohon doa dr smue ^_^

~thanx Mr.I..w/pun xleh nak guna kalkulator..but it give me spirit..
~trharu dpt suprise notes from u..huhuhu..

Monday, July 11, 2011

~selamat tinggal sayang..terima kasih utk segalanya..~

Mr.I post in his fb last nite..huhuhu..
Mmm..kalo awak sedih..sy lg sedih.. 
Awak sbr eks..insyaAllah..de rezki leh smpn lg kan :)
Chill ok..i always be wit u..insyaAllah..
Chaiyok..chaiyok ^_^

~kalo tau btl2 die nak ptg..awal2 amik pic for kenangan..huhuhu..